Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde Donanımsal veya Yazılımsal açıdan ulaşılamayan bir Child Domain Controller’ı nasıl sileceğimizden bahsedeceğim. Ulaşılamaz olduğu için Active Directory Siteleri ve Hizmetleri > Default-First-Site-Name > Sites > Servers yolu ile Child Domain Controlleri silemezsiniz, silseniz dahi ardında kalıntılar bırakacaktır. En temiz yöntemi ile nasıl kaldırılacağından bahsedeceğim.
Bu makalede ntdsutil.exe aracını kullanacağız. Ntdsutil.exe kuruluş ve etki alanı yöneticiler Active Directory’yi onarmak ve yönetmek için kullanabileceğiniz bir komut satırı yardımcı programıdır.
Dilerseniz fazla lafı dolandırmadan konumuza geçiş yapalım. İlk adıma aşağıdaki işlemler ile başlayabiliriz.
Başlat > Çalıştır > CMD
Enter dedikten sonra ntdsutil yazarak tekrar enter diyoruz. Daha sonra yardımcı komutları görebilmek içib ? yazıp tekrardan enter diyoruz.
Komut satırı haricinde systemroot\System32 klasörünün altında da bulabilirsiniz.
Ardından Metadata cleanup yazarak enter diyoruz.
Metadata cleanup altındaki yardımcı komutları görebilmek için ? yazarak tekrardan enter diyoruz.
Bu aşamada benim kırmızı ile çizdiğim ve sizlerin de gördüğü üzere metadata claanup satırına Connections yazarak serverımıza bağlanıyoruz.
Server connections satırında bağlanmak istediğimiz serverı yazıyoruz. Yani şu komutu girdikten sonra Connect to server domainadi enter a basıyoruz. Aşağıdaki resimde daha net olarak görünmektedir. Bu kısımda benim domain adım obial.local olduğu için böyle bir komut yazdım.
Bu aşamada server ile bağlantı kurmuş oluyoruz. Burada ki işlemimiz tamamlandıktan sonra server connections komut satırına q yazıp enter diyoruz. Ardından her zaman olduğu gibi ? ile yardımcı komutlarımızı listeliyoruz.
Yardımcı komutlarımızı gördükten sonra metadata cleanup satırına Select operaion target komutunu giriyoruz. Yardımcı komutları görebilmek için ? yazıp tekrardan enter tuşuna basıyoruz. Görüntü aşağıda olduğu gibidir.
Select operation target satırına List sites komutu girerek Domainimiz içerisinde ki site’leri listeliyoruz.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 1 adet site bulundu. Bulunan sitemizi numarası ile birlikte select operation target satırına giriyoruz. Komutumuz select site 0 yazdıktan sonra enter tuşuna basıyoruz.
List domains komutu ile Domainimizi listeletip komutun içerisine giriyoruz.
Domainlerimiz listelendiğine göre select domain 0 yazarak ilgili domainimizi seçiyoruz.
Select operation target satırına ? koyduktan sonra yardımcı komutları tekrar listeletiyoruz. Daha sonrasında List servers in site komutu ile serverımız içerisinteki site’leri listeletiyoruz.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 3 adet server bulundu. Bunlardan birisi Domain Controller (0), birisi Exchange (1) ve bir diğeri ise kaldırmak istediğimiz serverımız. Bu server üzerinde Windows Deployment Services ( WDS ) kuruluydu ama sonrasında Yazılımsal açıdan erişim sağlanamadığı için artık hizmet verememekte, bu sebepten ötürü kaldırılması gerekmektedir.
Ulaşılamaz durumda olan serverı kaldırmak istediğim için select server 2 diyorum. Görüntü aşağıda olduğu gibidir.
Select operation target satırına ? koyduktan sonra yardımcı komutları listeliyorum.
List Naming Contexts yazarak işlemlerime devam ediyorum.
Naming Context larımızı listeledik. Tekrardan yardımcı komutları ? ile listeliyoruz.
Select naming context 1 komutu ile ile DC=obial,DC=local naming context’imizi seçtik.
Yukarıda silmek istediğimiz OBIALIMAGE isimli Child domainimizi gördük. Şimdi q yazıp enter diyoruz.
Bir sonraki aşama için ? diyoruz ve yardımcı komutları listeliyoruz. Daha sonrasında metadata cleanup satırına remove selected server yazdıktan sonra enter diyoruz. Gelen uyarıya Evet diyoruz.
Metadata cleanup satırına : q dedikten sonra ttdsutil aracından çıkmak için tekrardan q diyoruz.
Şimdi ise Active Directory Siteleri ve Hizmetleri > Default-First-Site-Name > Sites > Servers yolu ile Child Domain Controlleri ardımda dosya bırakmadan silebilirim.
Böylelikle hizmet veremeyen bir Child domain nasıl silinirmiş göstermiş olduk. Bir başka makalede görüşmek üzere ALLAH’a emanetsiniz.
Hasan Hüseyin ALTIN
Bu bilgi çok faydalı oldu . Saatlerdir uğraştığım child domain kaldırma işlemini bu örnek ile yapabildim .
Teşekkürler.